Pohár vědy

$article->head

V lednu začaly na naší škole fungovat dva badatelské týmy, které se přihlásily do soutěže Pohár vědy. Do prvního týmu, z 1.stupně, pod vedením paní učitelky Řehořkové patřila z 3.A Emma Sattlerová, Magdalenka Vávrová, Verča Rychnovská, Adrianka Perlíková, dále z 3.B Anička Hlinčíková, ze 4.B Šárka Štummerová a Ráďa Skočík, z 5.A Sára Zachovová a z 5. B Marian Grundza.  

Druhý tým, pod vedením paní učitelky Jitky Vávrové pracoval ve složení – Anežka Vávrová, Sára Perlíková, Markétka Suchá a Nikolas Štoček z 8.A, Amálka Soušková a Johanka Žílová ze 7.B a Týna Matějková z 9.A. 

Oba týmy měly perné tři měsíce, scházely se pravidelně každý týden a bádaly, prováděly pokusy, fotografovaly, zapisovaly, dokumentovaly. Plnily úkoly, které jim zadavatelé zaslali. Řešení odesílaly a pak s napětím čekaly, jakým počtem bodů budou ohodnoceny. 

Z každého regionu postupovaly tři nejlepší týmy. Tým 2. stupně skončil v regionu pátý, a tak nepostoupil, i když měl více bodů než mnoho postupujících týmů z jiných regionů. Na svou práci mohou být žáci i tak náležitě pyšní. 

Tým mladších z 1.stupně měl obrovskou radost, protože postoupil do regionálního kola a to z 1.místa v kraji. A tak je čekalo 9.května online kolo, na které si děti připravovaly experiment Rajčatové kouzlo. Pokus předvedly, dokázaly povídat o svém experimentu a použily mnoho informací z chemie.  I když se jim vše skvěle povedlo, na postup do národního kola to nestačilo. 2.místo v kraji je ale krásné a tým odvedl za těch několik měsíců velkou práci. 

Výsledky naší práce a některé z experimentů budou také prezentovány v rámci Dne otevřených dveří na ZŠ Zákupy 14.9.2024 

Za oba týmy            

                               Kateřina Řehořková a Jitka Vávrová 

Připojené fotografie

Autor: Mgr. Kateřina Řehořková
Publikováno: 16.05.2024
Ročník: 2022-2023