Den Emila Zátopka

$article->head

    Ve středu dne 4. 10. 2023 již tradičně pořádala naše škola pro žáky podzimní štafetový závod „Zátopkovy štafety“ v běhu na 5 km a 10 km. Těmito štafetami si každoročně připomínáme legendárního běžce, čtyřnásobného olympijského vítěze a osmnáctinásobného světového rekordmana, Emila Zátopka.  Do historie atletiky se nesmazatelně zapsal především unikátním vytrvaleckým hattrickem na OH 1952 v Helsinkách: nikdo před ním ani po něm nevyhrál na jedněch olympijských hrách běh na 5 km, 10 km a maratón. To dokázal jenom Emil Zátopek.

    Dvacátý ročník Zátopkovy pětky (štafeta 25 x 200m pro I. stupeň ZŠ)  a dvacátý druhý ročník Zátopkovy desítky (štafeta  25 x 400m pro II. stupeň ZŠ) proběhly za pěkného počasí v příjemné závodní atmosféře. Sedm školních štafet se pokusilo přiblížit co nejvíce k časům, který zaběhl nejlepší atlet 20. století Emil Zátopek (5 km – 13:57,2, 10 km – 28:54,2). Časy Emila Zátopka jsme nepřekonali. Nevadí. Nás potěšilo nadšení a zápal všech 175 účastníků štafet. Nejrychlejší štafety letošního ročníku: I. stupeň 5km - 17:06,1; II. stupeň 10km - 29:32,4.

    Touto akcí jsme podpořili zájem mládeže o pohyb, a zároveň s úctou a obrovským respektem  zavzpomínali na Emila Zátopka. 

    P.S. A když už jsme u toho vzpomínání, můžeme si připomenout i ženu Emila Zátopka, Danu. Byla rovněž vynikající atletkou, která získala na olympiádě v Helsinkách zlatou medaili v hodu oštěpem. Paní Zátopková se zúčastnila jako členka „předsednictva klubu českých olympioniků“ slavnostního otevření nově zrekonstruovaného Sportovního areálu v Zákupech dne 1.5.2005.  Všem přítomným na stadionu sdělila příjemnou novinu: „Zákupský stadion může nést čestný název - Sportovní areál Emila Zátopka. Při projednávání Vaši žádosti o to, aby se Váš areál jmenoval po mém manželovi, se naše patnácti-členná parta rozpadla na dvě části. Jedna byla proti – jelikož Zákupy jsou malé město a nikdy tam žádné mistrovství světa nebude, protože by se těžko hledalo na mapě. Druhá byla pro. Prý, když už se městu podařilo sehnat těch 15 milionů na rekonstrukci stadionu, musíte mít ke sportu nějaký vřelejší vztah. Taky nebude na škodu, že se v Zákupech bude občas vzpomínat na Emila Zátopka.“

A my tento rok vzpomínali už po dvaadvacáté. 

Fotogalerie "Den Emila Zátopka"

Autor: Mgr. Čestmír Kopřiva
Publikováno: 05.10.2023
Ročník: 2022-2023