Světový den výživy
Světový den výživy
V úterý 14.10. jsme si připomněli na I. stupni Světový den výživy.
Světový den výživy (anglicky World Food Day) se slaví 16. října každý rok. Tento den byl vyhlášen Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) v roce 1979 a poprvé se slavil v roce 1981. Datum bylo zvoleno na počest založení FAO v roce 1945.
Cílem Světového dne výživy je zvýšit povědomí o hladu ve světě a podpořit úsilí o jeho odstranění, podporovat zdravé a udržitelné stravování, připomenout význam zemědělství, potravinové bezpečnosti a výživy pro všechny.
U nás se jednotlivé ročníky vždy věnují dílčím tématům zdravé výživy, a to: 1. ročník Ovoce a zelenina, 2. ročník Tuky, sůl cukr. Obilniny, pečivo, těstoviny a rýže., 3. ročník Pitný režim a pyramida zdraví, 4. ročník Mléko a mléčné výrobky a 5. ročník Maso, ryby, vejce a luštěniny.
Paní učitelky s žáky plní v rámci projektového dne různé úkoly, vytváří lapbooky, myšlenkové mapy, vytvářejí výtvarné práce, chystají si dobrůtky…
V letošním roce se do projektového dne zapojili i žáci 9. tříd, kteří si pro žáky I. stupně připravili prezentace o zdravé výživě, ale i soutěže s úkoly.
| Autor: | Mgr. Jaroslava Neumannová |
| Publikováno: | 16.10.2025 |
| Ročník: | 2025-2026 |